Památky a zajímavosti

Památky a zajímavosti, aneb co vidět v Londýně.

Tower Bridge
Londýnský zvedací most, jenž se klene přes řeku Temži. Most je stavba z konce devatenáctého století a je postaven ve stylu viktoriánské gotiky. Ve věžích Tower Bridge je expozice o historii mostu.
Tower
Tower (Tower of London), komplex budov sloužící v minulosti mimo jiné jako pevnost a také jako královský palác. V Toweru jsou vystaveny britské korunovační klenoty.

Buckinghamský palác
Buckinghamský palác je sídlem britské královny. V současnosti bývá v letním období část paláce přístupná turistům. Jednou z nejoblíbenějších turistických atrakcí je střídání stráží před Buckinghamským palácem.
Katedrála Sv.Pavla
Katedrála pocházející ze sedmnáctého století, na jejím místě však stála katedrála již v sedmém století. Tato katedrála je sídlem londýnského arcibiskupa.
Kensingtonský palác
Kensingtonský palác je královskou rezidencí. Zde měla své sídlo i princezna Diana. Část pokojů Kensingtonského paláce je dnes přístupná turistům. Je zde také výstava věnovaná princezně Dianě.
Westminsterský palác
Westminsterský palác je sídlo britského parlamentu (Sněmovny lordů a Dolní sněmovny). Budova bývá proto i označována jako Houses of Parliament. Součástí budovy je i známá hodinová věž Big Ben.
Britské muzeum
Jedno z nejvýznamnějších a nejznámnějších muzejí na světě. Britské muzeum bylo otevřeno v polovině osmnáctého století. V Britském muzeu najdeme mimo jiné egyptské mumie, sochu Moai z Velikonočních ostrovů i známou Rosettskou desku.
Muzeum voskových figurín Madame Tussaud
Muzeum vystavuje voskové podobizny slavných žijících i nežijících osobností. Patří mezi nejnavštěvovanější londýnské atrakce. Na jeho nynějším místě na Marylebone Road ho najdeme již od roku 1884.
London Eye
London Eye, neboli Londýnské oko je největším vyhlídkovým kolem na světě. Z původně dočasné atrakce z přelomu tisíciletí se kolo, jenž je vysoké 135 metrů, stalo trvalou dominantou Londýna.